De cursus geschiedenis 2010-2011 is gestart voor de afstandsstudenten. De inhoud bestaat uit het boek ‘De zorg en de staat’ van Abraham de Zwaan. Het is hier volledig te downloaden.
De werkwijze van vorig jaar rekende op een gunstige evaluatie en wordt nu scherp gesteld. Om de nadelen van dat afstandsleren te ondervangen, gebruiken we opnieuw Blogger. Waarom? 1. Bloggen maakt het mogelijk om het leerproces op afstand te volgen. 2. De studenten hebben naast Facebook http://elsdecoodt.blogspot.com/contact met elkaar en er ontstaat dialoog over de inhoud. 3. Verder geef ik regelmatig feedback, iets wat bij ‘grote’ taken moeilijk is. 4. Bovendien leert de student met het schrijven van relatief korte berichtjes niet alleen de les, de student leert 5. refereren, 6. synthesevaardigheden, 7. schrijf- en 8. ICT-vaardigheden. 9. Via hun blog betrekken ze de geschiedeniscursus in hun eigen omgeving. Wie een film, theater of tv ziet dat verband houdt, linkt dit. Dat zorgt voor bonuspunten. 10. Andere bonuspunten vallen te verdienen door suggesties, commentaren of reflecties te geven bij de collega-studenten. Het is tenslotte toegelaten om andere cursussen of persoonlijke schrijfsels te integreren, de blog hoeft niet strikt vak-gerelateerd te zijn. Elke student maakte een blog aan om er zijn of haar inzichten te verwoorden. Inzichten? Dat zijn onder meer samenhangen tussen chronologieën, oorzaken en gevolgen, inzichten in structuren en processen, definities, personages, gebeurtenissen… Een voorbeeldje van zo'n resultaat is hier te vinden: https://blog.associatie.kuleuven.be/jozefienponseele.
De opdracht
De opdracht klinkt relatief eenvoudig. Verwerk ‘De zorg en de staat’ op diverse manieren: lees het niet alleen van voor naar achter, maar werk ook thematisch en met oog voor personen (door de index te gebruiken) en chronologisch. Je verwerking resulteert in twaalf blogberichten. Eén bericht is ongeveer 1 A4 tekstbladzijde, lettergrootte 12 (titel en referenties, afbeeldingen of embed video niet meegerekend). Wie kortere berichten verkiest, schrijft er meer. Het totale aantal berichten tonen inzichten uit alle delen van het boek. Geen blinde vlekken dus.
Hoe ga je schrijven?
- Schrijf met een duidelijk afgebakend thema.
- Graag met je eigen woorden, samenvatten en parafraseren dus.
- Citeren mag, moet, uiteraard, zolang je verwijst naar je bron en de letterlijke passages “cursief tussen dubbele haakjes plaatst” en correct refereert. Hoe je correcte referenties maakt lees je hier.
- Bij extra bronnen op het internet volstaat een hyperlink.
- Zorg voor hyperlinks naar extra info, filmpjes, fotomateriaal…
- Structureer!
- Zorg voor diepgang zonder moeilijk te worden.
- Schrijf niets dat je niet begrijpt, dat begrijp je. Om ‘leren’ en discussie toe te laten stel je in je tekst vragen bij onduidelijk heden die belangrijk lijken. Dat kan in de aard van “Wat zou auteur x bedoelen als hij zegt dat…” of “Ik heb moeite met de gedachte dat…” of “Ik twijfel aan de juistheid van…”
- Wie hierop anticipeert, krijgt weer bonuspunten.
- Gebruik hulpmiddelen: er is een elektronische Van Dale beschikbaar, er bestaan veel historische websites…
- Pak uit met wat je al weet en kent. Wees niet verlegen om iets te 'vertellen'.
Kalender
We raden volgend werkschema aan. Het garandeert maximale interactie tussen studenten onderling en met de docent. Reken per bijdrage zo’n 6 tot 8 uur om te lezen, te verwerken, te schrijven en te herschrijven. Lees je collega’s en toon dat door op hun berichten te reageren.
Oktober 2010: Verken het boek, maak een blog en schrijf één luchtige inleidende bijdrage. Stuur de url van je blog naar de docent. Wissel blogs uit en abonneer je op collegablogs. Reageer nog niet op de berichten van anderen. Je blog hoef je niet open te stellen voor derden, wel voor de docent en je collega studenten. Op deze blog zal de docent een overzicht maken van alle blogs die jij moet volgen.
November 2010: schrijf 2 bijdrages en reageer op minstens 1 blog van een collega
December 2010: schrijf 3 bijdrages en reageer op minstens 2 blogs van collega’s
Januari 2011: schrijf 3 bijdrages en reageer op minstens 3 blogs
Februari 2011: schrijf 2 bijdrages en reageer op minstens 4 blogs van collega’s
Maart 2011: schrijf 1 bijdrages en reageer op 5 blogs van collega’s
April 2011: Werk af: verwerk de commentaren (laat de opmerkingen staan, maar probeer ze in je tekst te verwerken of in een reactie te beantwoorden).
Feedback
Bij de opdracht hoort een presentatiemoment van 15 minuten. Wanneer je de blog aan de docent voorstelt, is om het even. Wie zijn of haar blog voorstelt in januari, februari, maart, april of mei hoeft geen afgewerkt product te presenteren. Je zal feedback ontvangen, waarmee je rekening kan houden om de blog af te werken.
Wie de opdracht liever voorstelt in juni, levert een afgewerkt product in.
Feedback kan na een persoonlijke afspraak met de docent op de volgende vrijdagen 14.01.2011, 04.02.2011, 25.02.2011, 25.03.2011, 08.04.2011, 20.05.2011, 27.05.2011.
Succes!
---
Zo, we zijn gestart. Druppelsgewijs brengen de studenten me op de hoogte van hun blogjes.
Bij de sociaal werkers zijn de volgende url’s actief:
- http://charlottecrop.blogspot.com
- http://janwielockx.blogspot.com
- http://priskillapoppe.blogspot.com
- http://isabellevandyck.blogspot.com
- http://neleschaubroecks.blogspot.com
- http://dirkdesmet.blogspot.com
- http://annverhaeghes.blogspot.com
- http://melissanoppe.blogspot.com
- http://evirotsaert.blogspot.com (gelieve me nog toe te voegen, Evy).
Bij de bachelor in de maatschappelijke veiligheid zijn dat:
- http://www.dewittemiel.blogspot.com
- http://www.sofiedecandt.blogspot.com
- http://jouridevylder.blogspot.com
- http://lorenzobilliet.blogspot.com
- Bart Van loosveldt doet het op http://bavalo.blogspot.com
- http://pascalostyn.blogspot.com
- http://noukski.blogspot.com
Verder zijn er de blogs van http://natalie-monsecour.blogspot.com, http://elsdecoodt.blogspot.com, http://stijnholvoet.blogspot.com, http://stevedesmadrijl.blogspot.com, http://juultje-en-julie.blogspot.com, http://vanderaahannelore.blogspot.com, http://nelevantendeloo.blogspot.com, htt://nelevantendeloo.blogspot.com, http://dimitriottevaere.blogspot.com,
http://neel-sandy.blogspot.com,
http://ballieugriet.blogspot.com, http://tomverstraete.blogspot.com, http://dewittemiel.blogspot.com, http://sylviabeernaerts.blogspot.com, http://tomvansloen.blogspot.com, http://didierdemelin.blogspot.com, http://wannesvandenabeele.blogspot.com, http://pdierickx.blogspot.com, http://jessicabln.blogspot.com, http://janahaemels.blogspot.com, http://beckymaes.blogspot.com, http://kriscollaert.blogspot.com, http://www.sofiedecandt.blogspot.com, http://ingridvanput.blogspot.com,
http://denkenisvrij.blogspot.com en http://saracleiren.blogspot.com.
donderdag 30 september 2010
maandag 27 september 2010
De YouTube tijdsmachien
YouTube presenteert een Time Machine. De YTTM neemt je mee terug in de tijd. De tijdlijn zet een eerste filmpje uit die periode voor je klaar. YTTM put uit vierduizend video’s die via filterknoppen thematiseren in nieuws (Current Events), tv-programma’s, commercials, sport, film en muziek. Er is ook de mogelijkheid om jouw YouTube-fragmenten aan YTTM toe te voegen.
De machine is niet echt bedoeld om individuele beeldfragmenten te vinden maar eerder om het gevoel of de sfeer van een periode op te roepen.
De machine is niet echt bedoeld om individuele beeldfragmenten te vinden maar eerder om het gevoel of de sfeer van een periode op te roepen.
Abonneren op:
Posts (Atom)