vrijdag 20 februari 2009

In de voetsporen van Geert Mak

Nu, tien jaar geleden vertrekt Geert Mak uit Amsterdam. Achter zich aan sleept hij een koffer met een zware laptop en een gsm, de Encyclopaedia Britannica en kilo's boeken. In opdracht van het NRC Handelsblad zal hij dagelijks een stukje plegen over de laatste dagen van het millennium. Een eindinspectie noemt hij het zelf, met als hamvraag: Hoe is het gesteld met het continent aan het slot van de twintigste eeuw? Het wordt uiteindelijk een historische reis: hij volgt de sporen van de geschiedenis, lezen we op de achterflap van het boek ‘In Europa, Reizen door de twintigste eeuw.’ In maart 2004, nu zo’n vijf jaar geleden verscheen dit reisverslag in een boekwerk van meer dan twaalfhonderd bladzijden. Deze getuigenis over het verleden vertelt evenzeer wat het verleden met ons, nu nog doet. “Het gaat over verscheurdheid en onwetendheid, over historie en angst, over armoede en hoop, over alles wat ons nieuwe Europa scheidt en bindt.”
Op dinsdag 9 februari 1999 stelt Mak zich in de vlakte achter Diksmuide voor dat hij een Britse soldaat is die juichend het kanaal oversteekt. Wat begint als een grote picknick, eindigt in een nooit gezien inferno. Toen, in 1999 leven er nog honderdvijftig Britten. Tegenwoordig is er niemand meer.
Vijf jaar na de publicatie van 'In Europa', tien jaar na het begin van de reis van Mak en negentig jaar na het einde van WOI onderzoeken we samen de aanloop, het verloop en de verwerking van de grote wereldbrand. We volgen Mak aan de hand van zijn teksten, zijn website (http://www.ineuropa.nl/) en vooral door dvd te kijken, veel dvd te kijken. Vandaag net voor de krokusvakantie bekijken we de twee eerste reportages van In Europa:


Aflevering 1: 1900 – Het begin
Aflevering 2 1906 – Berlijn / Wenen


Tijdens de afleveringen maken de studenten nota’s ter aanvulling op het hen reeds aangereikte studiemateriaal.


Posted by: Benedict Wydooghe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten